Välkommen

Välkommen till www.supercrestskennel.n.nu.

Nyhetsbrev

Länkar

Om rasen

Om rasen

Chinese Crested Dog finns i två varianter, en hårlös och en med päls.  Varianterna föds i samma kullar och den nakna varianten är genetiskt  kopplad till den pälsade (powder puff, eller puff).

Beträffande kroppskonstitution är de båda varianterna lika utom vad  gäller behåring, tandanlag och tassar.

Vare sig "kinesen" är naken eller pälsad är det en exotisk upplevelse  att träffa denna lilla hund. Många människor fastnar för powder puffen  och ryggar tillbaka vid åsynen av den nakna. Till deras för våning visar  det sig att den nakna är behaglig och mjuk att klappa och känna på.  Andra fastnar direkt för den nakna och kan sedan inte tänka sig något  annat.

Kinesens väsen

"Kinesen" är en alert och mycket intelligent hund med ett väsen som  ytterligare förstärker det exotiska intrycket. Rasen är både påhittig  och självständig, kombinerar man det med en uttalad flockkänsla och en  vilja att vara sin ägare till lags, utom när det i kinesens ögon finns  viktigare saker att ta sig för, så har man kinesen i ett nötskal.

De tycker mycket om sällskap och har gärna en rasfrände att leka med. De  flesta tycker också om promenader och kan i regel gå lika långt som  husse eller matte. Detta gäller dock inte vid otjänlig väderlek och om  man är naken. Vid kallare temperaturer nöjer sig också den nakna med  kortare rastningar. Sol däremot faller de nakna i smaken och finns en  solstol ledig i trädgården eller på balkongen så tas den omedelbart i  besittning. Den pälsade brodern däremot föredrar ett mer jämnt klimat så  han lägger sig i skuggan bakom solstolen och avvaktar kvällspromenaden.

När kinesen själv vill, är han mycket duktig på agility och kan snabbt  och felfritt ta sig runt banan. Nästa gång kan det vara annat som är av  större intresse och då är kinesen totalt oförstående till aktiviteten  ifråga. Många är de som vid åsynen av några kineser på promenad  utbrustit "oh, titta det måste vara cirkushundar". Att roa sig själv och  andra med att både dansa och gå på bakbenen är ett vanligt fenomen  dessutom kan det ju vankas en godbit efter en sådan uppvisning.

 

Fostran

En kines behöver en normal fostran och är inte så liten och bräcklig som  han kan få oss att tro. Fostran som givetvis ska ske med varsam hand  ska börja från första dagen. Svårigheten med en kines är inte att han är  svår att fostra utan att husse och matte tror att det inte behövs,  eller ens har hjärta att säga nej till denna sköra lilla varelse.

 

Skötsel

Vad gäller skötsel, så behövs det bad en gång i veckan och det gäller  båda varianterna. Puffarnas päls kan vara mycket olika och vid ettårs-  åldern brukar valppälsen fällas och kan då vara ganska arbetsam . Ett år  senare har de flesta fått sin vuxna päls och en del blir då mycket  lättare att sköta Detta gäller dock inte alla. En powder puff kräver  pälsvård och sköter man pälsen regelbundet så blir det i regel inte  några större problem men ett visst intresse för pälsvård bör finnas så  att det inte känns betungande.

De nakna ska också ha sitt bad och sin finputsning någon gång i veckan. I  "tonåren" kan även här, extra bad behövas för att hålla huden ren och  smidig. Vid stark blåst eller köld behöver den nakna ha ett täcke som  skydd.

Vad gäller kinesernas hälsostatus så finns ännu ingen statistik på vad  som ev. kan vara genetiska problem. Det finns däremot uppgifter på att  flera kineser nått över 15 årsstrecket.

 

(informationen har ja lånat från http://www.cccklub.se )

 

Mer information kan du hitta på www.skk.se och sök på chinese crested dog.

eller www.ccclub.se rasklubbens sida.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)